Україна звернулась до ради безпеки ООН після заяв Путіна щодо Донбасу

Українська делегація ініціювала обговорення в Раді Безпеки ООН висловлювань президента Росії Володимира Путіна про Донбас. Про це повідомляється на сайті постійного представництва України при організації.

«В ході обговорень представник України Володимир Єльченко заявив про неприпустимість спроб вищого керівництва Росії переписати історію, піддаючи сумніву територіальну цілісність, суверенітет і політичну незалежність України», — йдеться в повідомленні.

За словами Єльченка, висловлювання Путіна порушують низку міжнародних документів, включаючи статут ООН і Будапештський меморандум (договір 1994 року, за яким Росія, США і Великобританія зобов'язалися поважати суверенітет України і її кордони в обмін на її відмову від ядерної зброї).

«У зв'язку з цим представник України відновив заклик до всіх сторін Будапештського меморандуму, включаючи РФ, невідкладно провести консультації щодо відвертих зазіханнь на існуючі кордони України», — відзначили в представництві України при ООН.

25 січня Путін, виступаючи на засіданні міжрегіонального форуму Загальноросійського народного фронту, заявив, що кордони між республіками під час утворення СРСР визначалися довільно і далеко не завжди обгрунтовано.

«Україні, наприклад, Донбас передали під приводом підвищення відсотка пролетаріату в Україні для того, щоб мати там велику соціальну підтримку. Це маячня якась», — процитував главу РФ телеканал «Зірка».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення