Україні загрожує масштабна еко-катастрофа: названо головні проблеми

 Апостроф

Україна стоїть на порозі масштабної екологічної катастрофи, пов'язаної з будівництвом нових гідроспоруд на Дніпрі, яке в будь-якому випадку позначиться на рівні грунтових вод і призведе до лісонасадження українських лісів.

Про це розповів міністр екології та природних ресурсів України в 2001-2002 роках, виконуючий обов'язки міністра в 2015-2016 роках Сергій Курикін.

"І коли ми говоримо про обміління рік і невиправдану експансію гідроенергетики, то це повною мірою стосується і центральної України. У тій же програмі розвитку гідроенергетики до 2026 року передбачено будівництво нових гідроспоруд на Дніпрі, зарегулювання стоку всього Дністра. І марно сподіватися, що це ніяк не відіб’ється на рівні ґрунтових вод і не вплине на українські ліси. І ми дійсно сьогодні стоїмо на порозі наймасштабнішої екологічної катастрофи, яку ми могли б відвернути за наявності політичної волі. Перш за все, ми повинні вже сьогодні почати заліснення і звернути увагу на стан річок і інших водойм, тому що сьогодні їхній стан напряму пов’язаний зі станом лісів", - говорить він.

За словами експерта, самі по собі зазначені проблеми не вирішаться і тут найбільше турбує бездіяльність держави.

"Єдине, що мене турбує – держава, на превеликий жаль, є дуже інерційним механізмом. І від моменту прийняття рішення до моменту його впровадження як правило проходить дуже багато часу. Я вже не кажу за корупційні ризики і тому подібне. Це теж українські реалії. Ключова проблема в тому, що переважна більшість національних програм не виконується, оскільки вони не знаходять реальної підтримки і розуміння на місцях. А у такій справі як заліснення, наївно сподіватися на те, що буде дана певна команда, виділять гроші, а Держагентство лісового господарства почне висаджувати ліс. Питання не зрушить з місця без активної позиції місцевих рад, обласних адміністрацій. Тому тут потрібна реальна ефективна взаємодія центральних органів і місцевої влади на засадах спільної політичної волі, реального розуміння небезпеки і масштабності проблеми", - пояснив Курикін.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення