Українські міста затопить: науковець шокував майбутнім через аномальний прогноз погоди

 УНН

За словами голови Української кліматичної мережі Іллі Єременка, аномально мала кількість опадів цієї зими, суха земля і маловодность річок вплине на можливості вирощування сільгоспкультур вже в цьому році.

Вчений акцентує увагу, що в цілому середньорічна температура на планеті підвищується, і перш за все це впливає на водність на доступ до води. Згідно з даними опитування громад в Україні, вже помітні пересихання великої кількості малих річок, а рівень води у великих – падає.

"І така посушливість – це найбільш видимий результат в Україні, в свою чергу це впливає на кількість пожеж, що зростає", – зазначив кліматолог.

Крім того, випадає кількість опадів, на які не розраховані системи дощової каналізації в Україні, і в деяких містах деякий час після дощу вода може стояти глибиною в метр.

Як наслідок зміни клімату для України Єременко називає можливість підняття рівня моря, що призведе до затоплення великої кількості прибережних територій. Зокрема, південні регіони України, частина Одеси може бути затоплена, а також ще близько 200-250 населених пунктів, причому деякі будуть підтоплені, а деякі – втрачені.

"Щоб в місті неможливо було жити, його не потрібного затопити повністю, достатньо, щоб там раз на рік ставався якийсь шторм, чи вітер піднімав воду до межі міста", – розповів кліматолог.

Єременко зазначає, що є певна межа, після якої зміни клімату будуть взагалі непередбачувані та неконтрольовані, але "поки що ми цю межу не перейшли, у нас є найближчі 10 років для того, щоб уникнути найбільш катастрофічних змін".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення