Українських військовополонених жінок роздягали догола й обрізали волосся: сповідь про пережиті звірства

Серед 86 визволених з російського полону військовослужбовців були жінки, які у неволі були піддані катуванням та жорстокому поводженню. Про це у Telegram зазначила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її інформацією, жінок вивезли на територію Білорусі, а потім до СІЗО в Брянську (РФ), де жінки піддавалися катуванню та погрозам.

"Полонених роздягали догола в присутності чоловіків, змушували присідати, обрізали волосся та постійно проводили допити, намагаючись зламати морально. Декого з жінок-військовополонених примушували брати участь в зйомках пропагандистських сюжетів, вимагаючи перейти на російську мову", - наголосила омбудсмен.

Як зазначила Денісова, такі дії з боку РФ є порушенням статті 13 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, в якій наголошується на гуманному поводженні з військовополоненими. Вони завжди повинні бути захищеними, зокрема від актів насилля чи залякування, а також від образ та цікавості публіки.

Український омбудсмен закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення Росії в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці порушення прав військовополонених громадян України.

Українські військові зв’язківці Анастасія Матрущенко та Олександра Цепук після звільнення розповіли про перебування в полоні російських окупантів. Своїми історіями вони поділилися з Мінреінтеграції.

Розташування військової частини, де несла службу Анастасія Матрущенко, окупанти розстріляли артилерією і танками. Після чого взяли бійців у полон, зв’язали руки, на очі надягли пов’язку.

Спочатку дівчина потрапила до Білорусі, військовий неслов'янської зовнішності погрожував їй розправою. Згодом їх перевели до СІЗО Брянська, де вони зазнавали тортур за те, що не відповідали на вітання "Слава Росії!".

Вузол зв’язку, де проходить службу Олександра Цепук, оборонявся від натиску ворога всіма можливими засобами. Але окупанти активно застосовували важке озброєння, закидали бункер гранатами. Жінки дивом залишилися живі.

Нагадаємо, 1 квітня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив, що відбувся обмін полоненими: "Завдяки досягнутим у Туреччині домовленостям, сьогодні провели успішний обмін полоненими. Нам вдалося повернути 86 наших військовослужбовців, із яких 15 – жінки".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення