Українцям рекомендують перетинати білорусько-російський кордон тільки авіаційним транспортом

 Канал 112

Посольство України в Білорусі рекомендує громадянам України перетинати українсько-російський кордон тільки авіаційним транспортом. Про це йдеться в повідомленні прес-служби посольства.

У повідомленні сказано, що Росія, посилаючись на відсутність пунктів пропуску через російсько-білоруський державний кордон, заборонила її перетин громадянами третіх країн, крім громадян Росії та Білорусі, в тому числі членами дипломатичного та адміністративно-технічного персоналу дипломатичних представництв, консульських установ і представництв міжнародних організацій.

Міністерство закордонних справ Росії повідомило, що з 15 травня російська сторона здійснює прикордонний контроль повітряних суден, що прибувають до Росії з території Білорусі, а також повертаються у зворотному напрямку.

У зв'язку з цим усім громадянам третіх країн, включаючи членів дипломатичного та адміністративно-технічного персоналу дипломатичних представництв, консульських установ і представництв міжнародних організацій рекомендується для поїздок за вказаним маршрутом використовувати авіаційний транспорт.

За інформацією Міністерства закордонних справ Білорусі, враховуючи те, що між Білоруссю і Росією немає чинних угод про пункти пропуску, рішення про створення пунктів пропуску на українсько-російській ділянці держкордону не приймалися, контроль на цій ділянці держкордону Прикордонною службою Білорусі не здійснюється.

У зв'язку з цим посольство України в Білорусі рекомендує громадянам України утриматися від поїздок, пов'язаних із перетином білорусько-російського держкордону, крім перетину його авіаційним транспортом.

Посольство звертає увагу громадян України на наявні умови при плануванні поїздок до Росії.

Нагадаємо, 28 серпня колишній співробітник Державної прикордонної служби України Ігор Гриб заявив, що спецслужби РФ викрали його 19-річного сина Павла під час відвідин Білорусі, куди той поїхав 24 серпня (Гомель) на зустріч із дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. За домовленістю, Павло повинен був повернутися того самого дня. Коли наступного дня він не повернувся, І. Гриб поїхав до Гомеля на його пошуки.

За його словами, на території Білорусі він з'ясував, що Павло перебуває в розшуку за ст. 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт), ініціатором розшуку є ФСБ РФ по Краснодарському краю в Сочі. 7 вересня стало відомо, що П. Гриб перебуває в слідчому ізоляторі на території РФ, у Краснодарі.

Пізніше з'ясувалося, що російські спецслужби затримали українця Павла Гриба 25 серпня – наступного дня після перетину ним кордону Білорусі – і не допустили до нього ні представників МЗС України, ні адвоката. Білоруська сторона тільки 31 серпня підтвердила факт перетину кордону українцем Павлом Грибом при в'їзді до Білорусі 24 серпня.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення