Унікальна операція: у Києві медики пересадили чоловікові пів-обличчя

 Газета.UA

У Києві, хірурги з Національного інституту хірургії і трансплантології ім. Шалімова виконали унікальну операцію з пересадки шкіри чоловікові, у якого опік вразив пів-обличчя. Про це повідомляє "Gazeta.ua" з посиланням на хірурга, керівника відділу відновної хірургії Сергія Галича.

"Пересадили пацієнтові шкіру з боків на обличчя. Це такий шматок 20 на 30 сантиметрів. Такий-собі бутерброд - шкіра, підшкірна клітковина, м'язи, і все це на живильної судинної ніжці. Це така структура. Цілий бік у нього зняли. Не тільки шкіру, а і частину з м'язами, з усім. Тільки кістки залишилися там. Ребра", - розповів лікар.

Повідомляється, що хворому 48 років, він з Сум. Чоловік 1 січня потрапив в місцеву лікарню з сильним опіком - на нього впала розпечена поверхня. У чоловіка повністю випалена зіниця і не було вуха.

Сумські медики намагалися відновити чоловікові обличчя. Коли це не вдалося - звернулися до колег у Києві.

Коли хворого доставили в Інститут Шалімова, він міг ходити, насилу, але їв. При цьому перебував між життям і смертю. Операція тривала більше 5-ти годин.

"Під час операції нам допомагали колеги щелепно-лицевих хірургів. Вони забрали кілька зубів, поставили щелепу в таке положення, в якому він може нею рухати і жувати. Перед нами стояло завдання закрити цю великк ділянку шкіри. Шили під мікроскопом. Було багато ризиків. Перш за все, шкіра може не прижитися. Вже минуло 9 днів з моменту операції і картина показує, що шкіра приживається нормально", - говорить Сергій Галич.

За його словами, лікування проводили за рахунок медичних установ - частину грошей заплатила Сумська лікарня, частину Інститут Шалімова.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення