Уроджена двобічна пневмонія: на Франківщині від COVID-19 померло немовля (фото)

Від двобічної субтотальної пневмонії на Івано-Франківщині померла новонароджена дитина, мати якої в останній місяць вагітності хворіла на коронавірус. У немовляти посмертно виявили COVID-19.

Про це Суспільному повідомив начальник Коломийського пологового будинку Богдан Ленчовський.

Жінка народила у Коломийському пологовому будинку 18 вересня о 13:35, о 18:10 того ж дня дитина померла.

“Дитинка народилася живою, але вже мала симптоми захворювання. Оцінка – 5,6 балів. Зразу після народження неонатолог надав їй допомогу, дитину одразу перевели у палату інтенсивної терапії. Після того ми зробили дитині швидкий тест і він був негативний. Неонатологи займалися лікуванням дитини, підключили її до апарату штучної вентиляції легень. Сатурація не піднімалася, незважаючи на використання кисню. Стан дитини не покращувався”, — розповідає Богдан Ленчовський.

Лікар каже, немовляті зробили швидкий тест, бо для проведення полімерно-ланцюгової реакції був потрібен час, мінімум доба. Про те, що дитина хворіла на COVID-19, медики дізналися 21 вересня, коли отримали висновки патологоанатомічного розтину та досліджень біоматеріалу.

“Діагноз підтверджений: ускладнення COVID-19 — двобічна субтотальна пневмонія, яка стала причиною смерті дитини”, — сказав Богдан Ленчовський.

Вагітність у матері дитини протікала без ускладнень, з легкою анемією, розповідає лікар. Жінка перебувала на обліку у приватному медзакладі у Коломиї, стала на нього на 15 тижні вагітності.

За дев’ять днів до пологів, 9 вересня, вагітна звернулася у Коломийський пологовий будинок із скаргами на незначний нежить і загальну слабкість.

“Ми провели їй швидкий тест і він виявився позитивним. Враховуючи “доношену” вагітність і позитивний тест ми порекомендували їй поїхати у ковідне відділення Івано-Франківського перинатального центру. Вона відмовилася і сказала, що не довіряє швидким тестам. На наступний день, 10 вересня, жінка звернулася до сімейного лікаря, який її оглянув і взяв аналіз на ПЛР-тест”, — розповідає начальник Коломийського пологового будинку Богдан Ленчовський.

Остаточний діагноз — двобічна субтотальна пневмонія коронавірусного походження, медики поставили 21 вересня, після патологоанатомічного розтину. У померлої дитини виявили вірус COVID-19, який призвів до ускладнень.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення