​В Афганістані назріває нова війна, яка підірве Центральну Азію – політолог

Війна в Афганістані викличе ланцюгову реакцію в країнах Центральної Азії, а отже створить нову геополітичну реальність. Про це пише на своїй сторінці у Facebook політолог Віталій Кулик.

«Після ліквідації 22 травня лідера руху «Талібан» мулли Ахтара Мансура всередині угруповання посилюється розкол. Незважаючи на формальне обрання новим лідером руху Маулаві (вищий тлумач канонів шаріату) Хайбатулли Ахундзаде, одне з опозиційних йому угруповань вже оголосило про своє невдоволення. Більшість експертів говорить про початок перезавантаження «Талібану». У той же час, на півночі Афганістану формується антітаджікська коаліція польових командирів. Міжетнічні протиріччя починають давати іскру, що може призвести до вибуху Афганського котла і проекції великої різанини на весь регіон Центральної Азії», - пише Кулик.

За його словами, в разі нової фази афганської війни Афганістан, Таджикистан і Киргизстан перетворяться в єдину конфліктну зону: «Це тільки підтверджується низьким рівнем охорони державних кордонів між Афганістаном і Таджикистаном, між Таджикистаном і Киргизстаном. Безсумнівно, близькість зони конфлікту обов'язково вплине на Узбекистан і Казахстан. Такий розвиток подій може спричинить за собою участь в конфлікті і Росії».

«Для розуміння ситуації слід вказати на одну особливість регіону - роздільність етносів, які проживають на цій території. Наприклад, в Афганістані проживає близько 8-10 млн таджиків, при тому, що в самому Таджикистані їх всього 6,5 млн. Близько півмільйона туркмен проживають в Афганістані, при тому, що в самому Туркменістані налічується 4 млн чоловік, 1,7 млн узбеків живе в Афганістані, при тому, що населення Узбекистану складає 25 млн. Тому відродження того ж «Ісламського руху Узбекистану» в Тахарі, Кундузі, Бадахшані проектується на всю Ферганську долину. Також як і концентрація таджиків незадоволених режимом Емма Рахмона в Афганістані створює умови для формування нового ісламістського підпілля в Таджикистані. Межі тут умовні», - пояснює політолог.

Кулик зазначає, зо війна в Афганістані викличе ланцюгову реакцію в країнах Центральної Азії, а отже створить нову геополітичну реальність. «Це той «чорний лебідь», якого так боїться Москва і той, кого так хочемо побачити ми в Києві», - каже він.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення