В Арктиці зафіксували 34-градусну спеку

 FaceNEWS

Метеостанція за Полярним колом зафіксувала найвищу в історію температуру в Арктиці.

Літо 2019 року б'є температурні рекорди не тільки в Україні і Європі, але навіть в Арктиці. Згідно з даними Національної адміністрації океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), метеорологічна станція в Швеції на північ від Полярного кола в липні зафіксувала приголомшливо високу для арктичного регіону температуру в 34,8 градусів за Цельсієм (94,6 за Фаренгейтом)

Спека була зафіксована 26 липня в невеликому шведському форпості Маркусвінса, який розташований на південній околиці полярного кола.

Кліматолог NOAA Дік Арндт заявив, що дані були проаналізовані Шведським метеорологічним і гідрологічним інститутом. Результати показали, що подібна температура "виявилося рекордно високою на північ від полярного кола" - подібних високих значень в історії спостережень значилося.

Для порівняння, найвища температура, зареєстрована в Києві в червні, становила 34 градуси за Цельсієм. Причому температура вище +30 градусів трималася в столиці протягом 14 днів. Також в червні був побитий столітній рекорд спеки вночі, коли градусник не опускався нижче +20,1 градуса.

Як повідомляють вчені-кліматологи з Швеції, спека поширилася набагато далі метеостанції і охоплює майже всю Арктику.

У США повідомляють, що на Алясці в липні був зафіксований свій самий жаркий місяць за всю історію країни. Спека призвела до сильної лісової пожежі, і дим від цих вогнів охопив Анкорідж і Фербенкс, у першого з яких було найхолодніше літо в історії, за словами експерта по погоді Аляски Ріка Томана. Температурні рекорди вдарили по фауні: тварини виснажені, багато видів, пристосованих до холодного клімату, почали гинути, наприклад, лосось і моржі.

У Північному Льодовитому океані фіксують найменший льодовий покрив морського льоду - його площа скоротилася на шокуючі 19,8%, що навіть більше, ніж було зафіксовано в 2012 і 2015 роках, коли теж встановлювалися температурні рекорди.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення