В Арктиці знайшли тропічні ліси

 Lenta.ru

Британські вчені в ході експедиції на норвезький архіпелаг Шпіцберген виявили залишки справжнього тропічного лісу. Викопні дерева, що відносяться до відділу палуновідних (Lycopodiophyta), були типовими представниками екваторіальній флори девонського періоду (419-358 мільйонів років тому). Тоді вони нагадували щось середнє між пальмою і папороттю. Детальніше про відкриття розповідається в статті, опублікованій в журналі Geology.

Під час девонського періоду Шпіцберген знаходився в тропічних широтах, що і пояснює наявність на ньому тропічної рослинності.

Згодом тектонічна плита, на якій знаходиться архіпелаг, перемістилася в води Північного Льодовитого океану.

За минулі мільйони років дерева встигли перетворитися на пласти вугілля. Вчені припускають, що в ході девонського періоду відбулося пяднадцатікратное падіння рівня вуглекислого газу в земній атмосфері, що дозволило зростаючим на острові деревам стати більш високими, ніж вони були до цього: їх максимальна висота не перевищувала чотирьох метрів. При цьому відстань між деревами не перевищувало 20 сантиметрів.

Раніше в 2015 році вчені довели, що 950 мільйонів років тому архіпелаг Шпіцберген був частиною стародавнього континенту Арктида-II, залишки якого також включають в себе Землю Франца-Йосифа, шельф Карського моря, включаючи архіпелаг Північна Земля і північне узбережжя півострова Таймир, Новосибірські острови, шельф Східно-Сибірського моря, Чукотське море разом з континентальними територіями Чукотки і північній Аляски.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення