В Bloomberg розкрили масштабну схему "друзів Путіна" з виведення грошей з Росії

 СЕГОДНЯ

Збанкрутілий російський банк "Промсбербанк" допомагав виводити гроші з Росії в інтересах близьких до президента РФ Володимира Путіна людей. Про це йдеться в публікації Bloomberg.

Як пише видання, "Промсбербанк", на думку російського центробанку, був "ключовою ланкою" в одній з найбільших схем відмивання грошей, коли-небудь існуючих в Росії.

За даними регулятора, основному акціонеру банку Олексію Куликову, як зазначається, "не було пред'явлено звинувачення у відмиванні коштів, але з його безприбуткової установи на Кіровської вулиці його банк допоміг вивести понад 10 млрд доларів з Росії".

Зазначено, що "Промсбербанк" був ключовою ланкою в схемі, в якій використовувалися біржові угоди, звані "дзеркальними угодами". Як повідомляється, ці угоди укладалися в покупці російських акцій блакитних фішок через місцевих брокерів в Москві за рублі і одночасний продаж їх в Лондоні за долари або євро, в обхід правил щодо виведення коштів з країни.

"Деякі з відмивань приносили вигоду членам оточення президента Володимира Путіна, кажуть люди, знайомі з розслідуваннями. Ігор Путін, син молодшого брата батька президента, був членом ради директорів "Промсбербанка", поки регулятор не закрив його", – йдеться в статті.

В середині жовтня суд в РФ виніс вирок у справі про розкрадання в "Промсбербанку". За даними російських ЗМІ, четверо фігурантів, в тому числі, основний акціонер Олексій Куликов отримали від 3 років умовного ув'язнення до 9 років колонії.

Раніше повідомлялося, що істотний інвестор Twitter і Facebook мав фінансові зв'язки з двома російськими державними компаніями. Про це йдеться в т.зв. "Райських паперах" ("Paradise Papers"), які були оприлюднені Міжнародною консорціумом журналістських розслідувань ICIJ.

Як говориться в матеріалі ICIJ, одна з компаній, що належать Кремлю, ВТБ Банк, перерахувала 191 млн доларів США в інвестиційний фонд DST Global, який використовував ці гроші для придбання великої частки в Twitter в 2011 році.

Крім того, з матеріалів ICIJ слід, що російський "Газпром" також "потужно профінансував офшорну компанію", яка співпрацювала з DST Global по значним інвестиціям в Facebook.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення