В Литві заговорили про небезпеку російського вторгнення

За словами литовських високопосадовців, Росія намагається створити фальшиву історію, відкинувши право Балтійських держав на існування, водночас очевидними є паралелі, коли такі ж дії чинилися для створення юридичного підґрунтя під час анексії українського Криму. Про це йдеться на сайті Minde з посиланням на Guardian

Міністр Оборони Литви Раймундас Каробліс повідомив The Guardian, що з боку Росії іде серйозна кампанія з дезінформації, організована Москвою з метою дестабілізувати ситуацію в регіоні.

«Росія ─ це загроза, ─ заявив міністр в інтерв'ю виданню. ─ Вони кажуть, що наша столиця Вільнюс не повинна належати Литві, тому що в період між першою і другою світовою війною вона була окупована Польщею. Звичайно, це історія, але Росія використовує цей привід».

Також поширюється інформація про те, що місто Клайпеда ніколи не входило до складу Литовської держави і було подароване Литві Йосипом Сталіним.

За словами сержанта відділу стратегічних комунікацій Міноборони Литви Томаса Сепоніса, російські політики заговорили про «Новоросію» ще в 2003 році. Однак тоді на це ніхто не звернув увагу. За його словами, в ЗМІ та соцмережах кремлівські діячі ставлять під сумнів право Литовської республіки на існування і намагаються переконати, що в країні нібито пригнічують права російськомовних. Як приклад Сепоніс наводить висловлювання лідера ЛДПР В. Жириновського.

«Він вважає, що східна частина Литви повинна відійти до Білорусі, а західна ─ до Росії», ─ зазначив військовий.

Розвідка Литви повідомляє, що Росія наростила сили і можливості почати наступ проти будь-якої з трьох країн Балтії за 24 години, обмежуючи тим самим здатність НАТО відповісти на агресію належним чином.

Спецслужби з’ясували, що Росія посилила свої війська в Калінінградській області минулого року. Зокрема, було розміщено винищувачі СУ-30 і ракетні системи, здатні вражати цілі в будь-якій точці Балтійського моря. Тим самим Росія зменшила відрізок часу, необхідний для початку атаки.

Як повідомлялося в лютому, НАТО оголосило про розширення військової присутності повітряних і морських сил союзників в акваторії Чорного моря.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення