В "Охматдиті" онкохворих дітей змушують робити платні ПЛР-тести на COVID-19

У Національному інституті раку та НДСЛ "Охматдит" родини онкохворих дітей просять оплатити тест на COVID-19 методом ПЛР. Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на благодійний фонд "Таблеточки", до якого звернулися батьки підопічних дітей.

"Ми згодні з рішенням лікарень, це потрібно. Але ми не згодні, що ці тести мають оплачувати самі батьки. Ми лягаємо в лікарню планово на крапельниці кожні 14 днів. Тобто на місяць тільки на тести для мене і сина потрібно 10 000 грн", - розповідає Наталія Бойко, мама онкохворої дитини.

Вартість такого тесту в Україні зараз становить близько 2,2-2,5 тис. грн на одну особу.

У керівництві НІР та НДСЛ "Охматдит" фонду не змогли надати накази, якими встановлено відповідну вимогу про здачу тесту.

"Сказали, що таких наказів немає. Вимога просто усно повідомляється батькам. У МОЗ України так само підтвердили, що відповідної вимоги на національному рівні не існує", - каже директор фонду з роботи з підопічними та сім’ями Юлія Ноговіцина.

Водночас без негативних результатів тесту онкохворих дітей не госпіталізують для проходження хіміотерапії, променевої терапії, хірургічної операції, проведення МРТ.

"Ми не проти запровадження вимог тестування, за умови, що держава може собі це дозволити і організувати процес таким чином, щоб він не перешкоджав вчасній діагностиці та лікуванню онкохворих дітей", - цитує офіційну позицію фонду Ноговіцина.

За даними фахівців фонду, карантин уже і так негативно вплинув на діагностику і лікування дітей з онкозахворюваннями – через скасування транспортного сполучення, ізоляцію, страх заразитися під час звернення до лікарні, зменшення доходів менше родин стало звертатися до лікаря, коли в дитини з’являються тривожні симптоми.

"Отже, ці діти будуть діагностовані пізніше, на запущеній стадії, коли шансів на виживання залишиться менше і буде потрібна більш агресивна та дорога терапія", - зазначила Ноговіцина.

З урахуванням цього додатково відкладати початок лікування на час, поки батьки знайдуть гроші на тестування, здадуть аналіз, отримають результати за висновком фонду "видається невиправданим".

Нагадаємо, в Україні продовжили карантин до 22 травня.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення