В річницю Варшавського повстання полякі згадували 170 тисяч загиблих

 Радіо Польша

2 жовтня, з нагоди 71 річниці закінчення Варшавського повстання, представники влади Варшави відвідали кладовище Повстанців в районі Воля і віддали данину пам'яті повстанцям і мирним мешканцям, загиблим в столиці, повідомляє Польське Радіо.


2 жовтня в Польщі заснований День пам'яті про мирне населення повсталої Варшави. Варшавське повстання було найбільшою партизанської операцією в окупованій Німеччиною Європі. За планами, повстання мало тривати кілька днів, однак, тривало більше 2 місяців. Його метою було звільнення столиці від німецької окупації, під якою місто перебував з вересня 1939 року.


Наказ про повстання пролунав 31 липня 1944, а 1 серпня близько 50000 повстанців приступили до боротьби. При цьому лише чверть мала зброю.

У відповідь німецьке керівництво видало наказ: «Кожного жителя міста слід вбити, нікого не можна брати в полон, Варшаву потрібно зрівняти з землею».


Протягом 63 днів повстанці вели героїчні бої з німецькими окупантами. Протягом цього часу загинули близько 20 тисяч повстанців і близько 150 тисяч мирних громадян. Через безперспективність повстання, його вирішено було перервати 2 жовтня. Але німці таки зазнали серйозних втрат.


Внаслідок угоди між польською та німецькою сторонами, повстанцям був привласнений статус «військовополонених». Близько 500 000 мирних громадян були вигнані з міста. Спеціальні німецькі підрозділи, використовуючи динаміт і важку військову техніку, протягом трьох місяців методично зносили будинки і знищували залишки громадських будівель. Варшава була зруйнована вщент.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення