В Україні активізувалися "орендні" шахраї: як не стати жертвою афери

 СЕГОДНЯ

З початком оксамитового і ділового сезону на півдні України і по всій країні активізувалися "орендні" шахраї. Як розповіли "Сегодня" в Нацполіції, за три літніх місяці тільки в південних областях зафіксована сотня випадків обману бажаючих зняти житло. Також від аферистів страждають відпочиваючі на курортах західних областей.

Поліцейські звертають увагу на те, що принцип роботи шахраїв простий і розрахований на непильних відпочиваючих. Аферисти розміщують в інтернеті оголошення про здачу житла і вимагають передоплату. Після отримання авансу на банківську карту шахраї пропадають, відключаючи телефонне спілкування з квартирантом.

"В Одеській області, як і в інших південних регіонах, протягом літа було зареєстровано безліч таких випадків. Чимало серед постраждалих громадян Білорусі і Молдови", – розповів в коментарі "Сегодня" голова Одеської обласної поліції Дмитро Головін.

У Департаменті кіберполіції нам розповіли, що недавно був затриманий 37-річний житель Чернівців, на рахунку якого 30 ошуканих наймачів житла. "Схема була така: чоловік публікував в інтернеті оголошення про здачу котеджів на період новорічних свят. Для бронювання громадяни повинні були перерахувати на банківську карту 2500 грн. Коли ж квартиранти приїжджали за вказаною шахраєм адресою, виявлялося, що там нічого в оренду не здається. Таким чином зловмисник виманив у громадян близько 200 тисяч гривень", – повідомили чернівецькі кіберполіцейські.

Слідчі порушили кримінальну виробництво за статтею "Шахрайство", підозрюваному загрожує від трьох до восьми років в'язниці. Голова Департаменту кіберполіції України Сергій Демедюк розповів "Сегодня", що на розслідування афери пішло більше півроку. За його словами, шахрай вжив заходів конспірації: банківські карти, на які надходили гроші за "оренду", були зареєстровані на підставних осіб. Як правило, аферисти реєструють такі карти на бездомних, у яких купують паспортні дані. Вирахувати місцезнаходження зловмисника вдалося за геолокацією.

У поліції закликають квартиронаймачів проявляти пильність і перевіряти ще раз порядність орендодавця. Як розповіли нам туристи з досвідом, цього року тенденцією стала реклама неіснуючого житла оригінальним способом.

"Наприклад, деякі оголошення про здачу в оренду житла на Західній Україні містять фотографії... іноземних готельних номерів. Автор оголошення примітивно краде фотографії з іноземних сайтів. Коли я шукала в інтернеті пропозиції житла в Карпатах, я ледь не стала жертвою шахрая, який брав аванс за неіснуюче житло, а рекламував його за допомогою фотографій номерів білоруського санаторію", – розповіла нам киянка Карина.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення