В Україні китайський шпигун отримав 10 років в'язниці: подробиці

За матеріалами контррозвідки Служби безпеки України (СБУ), за шпигунство до 10 років тюремного ув'язнення засуджено громадянина Китаю Шу Юаньцзе. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"Слідство довело, що, маючи ступінь доктора технічних наук, розвідувальну діяльність шпигун здійснював під прикриттям офіційного науково-технічного співробітництва між КНР і Україною", - йдеться в повідомленні.

Контррозвідники встановили, що спеціальну освіту зловмисник здобув у Китайській військовій науковій академії, а також під час навчання у Фізико-хімічному інституті Академії наук Росії. Також він працював у військовій промисловій корпорації, яка спеціалізується на виробництві озброєння, а також у НДІ сучасної хімії міста Сіань.

За свою успішну діяльність Шу Юаньцзе удостоєний премії першого ступеня Міноборони КНР за науково-технічний прогрес армії.

"Під час відряджень в Україну шпигун намагався схилити до конфіденційного співробітництва групу вітчизняних вчених. За грошову винагороду іноземець планував заволодіти матеріалами таємних розробок у ракетно-космічній галузі, яка є власністю держави", - йдеться в повідомленні.

Оперативники СБУ затримали іноземця "на гарячому" під час спроби отримання секретних розробок. Суд визнав його винним у скоєнні злочину, передбаченого статтею про шпигунство (ч. 1 ст. 114 КК України). Вирок вступив в законну силу.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення