В Україні можуть повністю заборонити Московський патріархат: що відомо

У зв'язку з тим, що церква Московського патріархату (УПЦ МП) підтримує Росію у війні проти України, варто повністю заборонити діяльність цієї релігійної організації. Про це йдеться у петиції, зареєстрованій на відповідному сайті Кабінету міністрів України.

Станом на зараз ця петиція набрала 8,5 тисяч підписів з 25 тисяч, необхідних для розгляду керівництвом держави.

Документом також передбачено передачу майна УПЦ МП Православній церкві України (ПЦУ). Тобто, Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Свято-Успенська Почаївська лавра та інші архітектурні пам'ятки державного значення, що перебувають у власності або користуванні РПЦ, мають перейти у власність держави.

Рада не розглядатиме заборону УПЦ МП до кінця війни

29 березня депутатам Верховної Ради було надано для ознайомлення законопроєкт №7204 про заборону Московського патріархату на території України. Ініціаторкою законопроєкту є депутатка Оксана Савчук.

Водночас голова ВР Руслан Стефанчук заявив, що Верховна Рада поки не розглядатиме законопроєкт про заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території України, оскільки це може призвести до розколу суспільства.

"Ми тривалий час обговорювали це питання в межах наших політичних фракцій і груп. І попри те, що всі десь всередині мають своє внутрішнє рішення, яке багато в чому збігається з тим, про що ви говорили, ми домовились так: під час війни ми не маємо права приймати жодного закону, який розколює українське суспільство", – пояснив спікер українського парламенту в інтерв’ю ІА "РБК-Україна".

Він підкреслив, що будь-який документ, який вноситься до ВР і розколює суспільство, дає поштовх до появи чи активізації внутрішніх колаборантів у державі.

"Цього не можна допустити, тому що українська нація має бути єдиною. Будемо розбиратися з усіма після перемоги", – наголосив Стефанчук.

Про що йдеться у законопроєкті про заборону московського патріархату

Документ пропонує заборонити діяльність Московського патріархату – Російської православної церкви та релігійних організацій, які є частиною РПЦ, зокрема Української православної церкви (УПЦ).

Крім того, законопроєкт передбачає, що вся власність органів церковної влади та управління РПЦ в Україні та релігійних організацій, що є її частиною, зокрема "Київської митрополії УПЦ" Московського патріархату, синодальних установ, управління єпархій, протягом 48 годин із дня ухвалення закону інвентаризується та націоналізується у порядку, встановленому урядом.

Водночас зазначається, що релігійні громади, монастирі і духовні навчальні заклади Московського патріархату можуть змінити свою підлеглість впродовж 14 днів з дня набрання чинності цим законом відповідно до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення