В Україні на 10 років засудили китайського шпигуна (фото)

В Україні до 10 років позбавлення волі засудили громадянина Китайської Народної Республіки Шу Юаньцзє за шпигунство. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

"Слідство довело, що маючи ступінь доктора технічних наук, розвідувальну діяльність шпигун здійснював під прикриттям офіційного науково-технічного співробітництва між КНР та Україною. Контррозвідка встановила, що спеціальну освіту зловмисник здобув у Китайській військовій науковій академії, а також під час навчання у Фізико-хімічному інституті Академії наук РФ", - сказано у повідомленні.

Окрім того зазначається, що зловмисник також працював у воєнній промисловій корпорації, що спеціалізується на виробництві озброєння, а також в НДІ сучасної хімії міста Сіань. За свою успішну діяльність він удостоєний премії першого ступеня Міноборони КНР "За науково-технічний прогрес армії".

За даними СБУ, під час відряджень до України шпигун намагався схилити до конфіденційного співробітництва групу вітчизняних науковців. За грошову винагороду іноземець планував заволодіти матеріалами таємних розробок у ракетно-космічній галузі, що є власністю держави. Оперативники СБУ, затримали іноземця "на гарячому" під час спроби отримання таємних розробок. Суд визнав іноземного громадянина винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України.

Вирок набув законної сили.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення