В Україні пояснили, чому влада припинила виконувати вимоги Заходу

 Апостроф

Банкова ігнорує виконання виключно тих вимог Заходу, які вимагають незручних рішень для уряду і зачіпають інтереси еліт, зокрема, це стосується питання про введення е-декларування доходів антикорупціонерів.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив політолог Петро Олещук.

"Наприклад, коли Захід вимагав якимось чином збалансувати Пенсійний фонд, йшлося про доходи пенсіонерів, але ніхто не бачив особливих причин цьому опиратися, оскільки фундаментальні інтереси еліт не зачіпалися. Але зараз мова йде саме про фундаментальні інтереси еліт. Якби Захід зажадав, наприклад, підвищити пенсійний вік, це, звичайно, були б неприємні електоральні моменти для влади, але домовитися можна. А коли мова торкнулася базових інтересів еліт, тут вже ні на які поступки ніхто йти не хоче. Якщо використовувати аналогію з відомого радянського фільму: хтось просто плутає власну вовну з державною, і видає свої особисті інтереси за державні", - пояснив він.

Олещук подібну поведінку називає "дріб'язковою і примітивною позицією", оскільки раніше західні партнери вже висловлювали своє "фі" на спробу чинити тиск на громадських активістів таким чином.

"Влада розуміє весь руйнівний вплив на її політичні рейтинги перманентних корупційних скандалів. Захід може в цьому питанні тиснути сильніше, але я думаю, що вони поки ще не визначилися з методами і, найголовніше, з "червоною лінією", до якої вони можуть тиснути на Україну", - додав він.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення