В Україні різко посилили умови карантину: що не можна робити

Карантин в Україні через коронавірус посилюють з 6 квітня, і по всій країні вводять нові правила до закінчення обмежувальних заходів 24 квітня.

У Кабміні зазначили, що прийняті постановою №211 нові норми обмежувальних заходів викликали в українців чимало питань, у зв'язку із чим чиновники надали на них відповіді.

Зокрема, щодо режиму "всі в масках", де заборонено гуляти, про відвідування церков на Великодні свята, щодо обов'язкового носіння документів, за що штрафуватимуть і не тільки.

Чому ввели правило носити з собою документи, що засвідчують особу?

Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину, зазначили в уряді.

Чи можна ходити по вулиці без маски?

У Постанові №211 сказано, що у всіх громадських місцях ви повинні бути в масці або респіраторі.

Громадське місце - частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше).

Але, перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Наприклад, у м. Києві до громадських місць відносяться також зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них; церкви та 50-метрова зона навколо них; заклади торгівлі закритого і відкритого типів, зокрема торгові ряди та ринки; кінотеатри та прилегла до них територія; тощо.

Тому ми наполегливо рекомендуємо перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можете опинитись на території, яка підпадає під визначення "громадське місце".

Штрафи за порушення карантину

За порушення правил карантину передбачений штраф від 17 до 34 тисяч гривень. А якщо ви порушуєте санітарні правила і норми по запобіганню інфекційних захворювань, може бути і кримінальна відповідальність.

Великдень на карантині

Уряд не закриває церкви, однак масові та релігійні заходи заборонені.

"Ми закликаємо всіх українців залишатися вдома на період карантину", - звернулися до громадян в Кабміні.

Крім того, контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати МВС і Нацгвардія.

Чи можна ходити по вулиці втрьох?

По вулиці можна пересуватися тільки вдвох. Виняток - супровід дітей незалежно від їх кількості.

Люди у віці 60 років і старше поки повинні сидіти вдома, бо відносяться до групи підвищеного ризику і тому вимагають самоізоляції.

Людям, що знаходяться на самоізоляції (крім хворих COVID-19) і про яких нікому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, розташованих на відстані не більше ніж 2 км від місця самоізоляції. Вони повинні дотримуватися масочного режиму.

Крім того, уряд доручив ОДА вжити додаткових заходів до виявлення і обслуговування самотніх осіб і осіб, що самотньо проживають, серед громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб, які перебувають на самоізоляції, і організувати належний соціальний супровід.

Чи можна ходити в парк або сквер?

Тепер не можна. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових і прибережних зон забороняється. Це дозволяється тільки в разі, якщо вам треба вигуляти домашня тварина, або за службової необхідності.

Нагадаємо, в Україні офіційно підтверджено 1 096 випадків інфікування коронавірусом COVID-19.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення