В Україні різко збільшилась кількість сайтів для крадіжки даних з банківських карток

 УНИАН

Кількість виявлених за 2016 рік "фішингових" сайтів, що незаконно збирають дані про банківські карти під приводом надання неіснуючих послуг, в Україні зросла в 4,5 рази в порівнянні з 2015 роком – до 174 веб-ресурсів. Про це повідомили в Українській міжбанківській асоціації членів платіжних систем "ЕМА", що об'єднує українські банки, платіжні системи та процесингові центри.

За інформацією асоціації, в 2016 році 90 з 174 "фішингових" сайтів пропонували користувачам поповнити мобільні телефони через Інтернет, 54 – здійснювали грошові перекази з картки на картку, а 28 шахрайських веб-ресурсів пропонували обидві послуги.

Згідно з повідомленням, мета створення злочинцями "фішингових" веб-ресурсів одна - змусити користувача залишити реквізити своєї банківської картки.

"Для цього на шахрайському сайті створюється платіжна форма, через яку користувач може поповнити мобільний або зробити грошовий переказ, вносить дані своєї картки. Операція може мати успіх, але реквізити картки залишаються в руках шахраїв", - зазначають в асоціації.

Згідно з дослідженням, часто "фішингові" сайти імітують українську електронну платіжну систему "Портмоне". Так, у 2016 році фахівцями асоціації було виявлено 62 підробки цього веб-ресурсу. За даними асоціації, в 2017 році вже виявлено два "фішингових" сайти, які надавали неіснуючі послуги поповнення мобільного телефону. Фахівці асоціації закликають банківських клієнтів уникати використання неперевірених веб-ресурсів для здійснення будь-яких електронних платежів. Зокрема, клієнтам доцільно використовувати офіційний сайт компанії, що надає послуги, звертати увагу на наявність безпечного протоколу з'єднання https, а також уважно перевіряти домен і написання адреси сайту і не переходити за посиланнями в спливаючих вікнах, де пропонується ввести дані платіжної карти.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення