В Україні розкручують нову схему шахрайства

 UBR

В Україні активно розкручують нову злочинну схему видурювання грошей у людей. Їх обдурюють під виглядом надання кредиту в інтернеті, роблять це від імені неіснуючого банку.

Як розповів директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов, інформація про шахрайство надійшла від одного з українських банків, в який клієнт зателефонував перевірити залишок на рахунку по карті. Проте при перевірці з'ясувалося, що карта відкрита на інше ім'я.

Потерпілий «відкрив» цю карту за допомогою віртуального сервісу на сайті «Морганбанка» (morganbank.com.ua працює до цих пір). В Україні не існує банку з такою назвою. На самому сайті зазначено, що мова йде про якомусь американському банку, який відкриває представництво в Україні. Однак і ця інформація нічим не підтверджується в інтернеті (сайт банку з таким ім'ям не знайдений).

Злочинці створили сайт, який пропонує послугу — швидке отримання кредиту. Насправді ж він змушує людей переказувати гроші зі своєї картки на рахунок шахрая. І кредити за фактом не надаються.

Хоча на сайті говориться, що для отримання кредиту потрібно або відкрити віртуальну карту, або відправитися за пластиковою карткою в офіс банку, який, якщо вірити зазначеної в розділі «Контакти» інформації, розташований в Миколаєві (за вказаною адресою у Миколаєві знаходиться житловий багатоквартирний будинок).

«Киянин вирішив відкрити віртуальну карту. Активацію карти зробив через «Особистий кабінет» на сайті, отримав номер карти 516939******6818. Для активації слід було перевести на зазначену картку 250 грн. Крім того, на ту ж карту потрібно було перевести ще 1600 грн за обслуговування кредиту. Насправді ж, картка виявилася зареєстрована на абсолютно іншу людину. Як визначила служба безпеки банку, на картку регулярно заходять платежі по 250 грн», — розповів Олександр Карпов.

Щоб не стати жертвою шахрайства з онлайн-кредитуванням слід:

З'ясувати, що за організація пропонує кредит — пошукайте інформацію про неї в інтернеті. До речі, перелік працюючих в Україні банків є, наприклад, у довіднику Нацбанку.

Звернути увагу на спосіб зв'язку з кредитором — «Морганбанк» (Morganbank) для цього дає лише один телефонний номер (Інтертелеком) — 0947123236. Легальний сервіс або банк надасть більше контактних даних.

Пошукати відгуки про кредитному сервісі.

Звернути увагу на текст сайту. Незважаючи на привабливий дизайн, текстове наповнення сайту «банку» може містити багато граматичних помилок.

В разі підозри про які-небудь ознаки шахрайства першочерговою дією будь-якої людини має бути негайне блокування платіжної картки. Після чого необхідно повідомити про інцидент киберполіцію.

В цілому, використана злочинцями обманна система не нова. Проте вперше надати фальшивий онлайн-кредит пропонують від імені банку, а не невідомою компанії.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення