​В Україні розвалили гідрометеорологічну службу: змінами клімату займається ДСНС

В Україні на державному рівні ніхто не переймається питаннями змін клімату. Більше того, у науковців відсутня змога вивчати, що відбувається у верхніх шарах атмосфери. Про це в інтерв'ю «Апострофу» розповіла завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

«У нас була державна гідрометеорологічна служба – організація, яка безпосередньо займається моніторингом змін клімату, робить прогнозування. Але зараз статус цієї організації – управління в структурі ДСНС. Тоді як в усьому світі це міжгалузева структура, - розповідає Віра Балабух і додає, що в різних галузях і різних регіонах в Україні багато стратегій по адаптації до змін клімату. - Але це все окремі, локальні речі».

Географ-метеоролог наголошує, що українські вчені не можуть з’ясувати, що відбувається у верхніх шарах атмосфери. Дослідити можуть лише стан атмосфери біля земної поверхні.

«Ми ліквідуємо чомусь все те позитивне, що у нас було, наприклад, мережу спостережень. В Японії 1300 радіолокаторів, які спостерігають за станом атмосфери. А в Україні їх два. Але ж площа України значно більша, ніж площа Японії», - резюмує Віра Балабух.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення