В Україні вперше видалили пухлину в 4,5 кг з грудної клітки (фото)

Лікарі Феофанії в Києві провели унікальну операцію, під час якої видалили з грудної клітини пацієнтки пухлину вагою 4,5 кг. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Як повідомляється, це перша подібна операція в Україні. Процедура дорога, але операцію провели безкоштовно.

"66-річна Тетяна Вигонська разом з чоловіком живе в Хмельницькій області. Сім'я має вісім дорослих дітей, один з синів - учасник АТО. Жінка дізналася про пухлину в легенях три роки тому, але через брак коштів відмовлялася від лікування. У травні Тетяна Вигонська відчула сильну задишку і слабкість, тому була змушена звернутися за допомогою за місцем проживання, а звідти її відправили в Хмельницьку обласну клінічну лікарню, де провели обстеження і прийняли низку аналізів. Діагноз - солітарна фіброзна пухлина правого геміторакса. Новоутворення було таким великим, що зрослося, затиснуло праву легеню і давило на ліву легеню і серце. Через розмір пухлини жінку відмовилися оперувати, а місцевий онколікар порадив проконсультуватися у хірурга Віталія Соколова в Києві", - йдеться в повідомленні.

На початку вересня в лікарні Феофанія провели складну 12-годинну операцію за участю понад 30 фахівців. Її вартість, з урахуванням використаної апаратури, препаратів і донорської крові, становить близько 1 млн грн.

При видаленні пухлини використовувався апарат штучного кровообігу (екстракорпоральної мембранної оксигенації легенів (ЕКМО) - дорогий пристрій, який фактично виконує функції легенів і серця.

"Таких операцій в світі робиться не дуже багато. У пацієнтки двічі зупинялося серце. Один сет (набір для підтримки) для ЕКМО коштує 100 000 гривень, а вартість апарату - шість з половиною мільйонів гривень. Успішні ЕКМО проводилися в кардіохірургії, зокрема дитячій. А застосування у пацієнтки з пухлиною в легенях - вперше в Україні", - розповів заступник головлікаря Андрій Строкань

Лікар зазначив, що успіх операції полягав у спільній роботі кваліфікованих торакальних онкохірурга, кардіохірургів і кардіоанестезіолога зі значним досвідом у використанні ЕКМО. За його словами, об'єктивно оцінити потребу в таких операціях в Україні складно, адже часто в регіонах таких пацієнтів відправляють додому, фактично вмирати.

Майже тиждень після операції стан жінки був важким - п'ять днів її підтримував апарат ЕКМО. Зараз пацієнтка самостійно дихає і вже виходила на вулицю.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення