В Україні за рік викрали 56 музейних експонатів

 УНН

За минулий рік було викрадено 56 музейних експонатів, з них 17 картин, інші - переважно нумізматика і це лише у двох областях, Черкаській та Сумській. Про це повідомили у прес-службі Міністерства культури України

“За інформацією, отриманою від Департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації та комунального закладу Сумської обласної ради «Меморіальний будинок-музей А. П. Чехова в м. Суми" у 2018 році було викрадено 56 музейних предметів державної частини Музейного фонду України, 17 з них - картини, інші - переважно нумізматика”, - зазначено у повідомленні.

Серед викрадених картин: "Перебування Т. Г. Шевченка в науці у диякона Єфрема", "Портрет сестри Оксани" та "Портрет Агафії (Теренової Гапки)" 1895 року - автор І. Макушенка, "Колодязь" 2010 р. автор Ю. Іщенко, "Коліївщина" І. Губасного 1987 року, "Тиха вулиця" 1984-го року І. Бондар та інші.

Зниклими експонатами також є дві монети римської імперії ІІ-ІV ст. до н. е., фрагмент лимісного динарія Андріана 138 р. н.е.; два півторагрошовика Сигізмунда ІІІ 1620-го та 1625 з дорогоцінного металу білону, дві мідні монети Російської імперії датовані 1753, шість швецьких солідів (золотих монет) Густава Адольфа 1631 року та інші нумізматичні предмети.

Всі ці музейні експонати викрадено з Лисянського районного історичного музею ім. Т. Г. Шевченка, що на Черкащині.

Зокрема у Черкаському обласному краєзнавчому музеї працівники не дорахувались двох картин: "Т. Г. Шевченко у Млієві" О. Баумайстера 1989-го року та "Майбутні садоводи" М. Романишина 1987-го року.

А в Сумах з "Меморіального будинку-музею А. П. Чехова" викрадено лише один експонат: фаянсову чашечу для лікарських крапель.

Зараз зникнення цих експонатів розслідується. Проти крадіжок відрито кримінальні провадження.

Водночас, у коментарі повідомили,що з початку 2019 року, жодних повідомлень щодо викрадених музейних предметів не надходило.

Нагадаємо, 28 листопада Німеччина повернула Україні картину, вивезену під час Другої світової війни.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення