В Україні забезпечують житлом лише 1,8% дітей-сиріт

 Лівий берег

На початок 2016 року в Україні проживає 73182 сироти, з них тільки 8716 мають житло на праві власності. Тільки 1,8% дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування щорічно забезпечують житлом. Про це 11 жовтня під час круглого столу в Києві повідомив заступник директора Департаменту з питань захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики Володимир Вовк.

"Темпи, якими ми забезпечуємо житлом дітей-сиріт, свідчать про те, що вони повинні жити вічно. Вихід у нас один - планувати гроші і забезпечувати потреби дітей на всіх рівнях. Але колись потрібно провести градацію відповідальності. Я вважаю, що за це повинна відповідати місцева влада не середньої, а нижчої ланки", - повідомив Вовк.

Громадські діячі з Києва, Чернігова, Миколаєва та Харкова повідомили, що в їхніх областях програми забезпечення житлом не працюють, а квартирні черги не просуваються.

"У Миколаєві програм забезпечення житлом немає. Черга рухається тільки в разі смертності дітей. У 2014 році 8 осіб отримали житло. Але найімовірніше тут мова йде не так про нові будинки і квартири від держави, як про ту житлоплощу, яка належала дітям до моменту, коли вони потрапили в інтернат. Протягом 2016 року житло в області не виділялося взагалі", - заявила миколаївська активістка Оксана Корсак.

Представник чернігівської громадської організації "БЕРЕЗЕНЬ" Дмитро Науменко розповів, що у вересні в Чернігові була прийнята програма забезпечення житлом дітей-сиріт, але облрада взяла на себе меншу, порівняно з районом, частку фінансування: "Хотілося б, щоб це не лягало на плечі районного бюджету. Нам потрібна всеукраїнська програма забезпечення дітей-сиріт житлом".

Учасники круглого столу підписали звернення до Верховної Ради з проханням покласти початок всеукраїнської програми із забезпечення житлом.

"Крім цього повинна працювати програма профілактики соціального сирітства. У нас діє система наставництва, і саме наставники допоможуть дітям адаптуватися в новому житлі. Можливо так само слід передбачити заборону відчуження отриманої квартири, щоб унеможливити її продаж третім особам і вберегти дітей від квартирних аферистів", - повідомила ініціатор звернення до парламенту заступник голови "союзу із захисту прав дітей" Аліна Терновенко.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення