​В Україну прийдуть пилові бурі, смерчі, посухи: з'явився прогноз по зміні клімату

Кліматичні зміни для України можуть обернутись посухами, зливами, пиловими бурями. Про це в інтерв'ю «Апострофу» розповіла завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

«Посуха одне з таких явищ. Зливи стають більш інтенсивними. Якщо випадає град, то все частіше він має великий діаметр. Більш потужними стають шквали, зростає швидкість вітру при шквалах. Частіше виникають смерчі. Зараз вони спостерігаються уже навіть у березні та вересні. Зростає тривалість періоду з грозами, шквалами, градом. А оскільки ці явища стають більш інтенсивними, то і загроз, пов’язаних з ними також стає більше. Зростає кількість спекотних днів та тривалість спекотного періоду», - розповідає географ-метеоролог.

Експерт пояснює, що особливо небезпечні такі явища у великих містах. Адже місто додатково створює острів тепла за рахунок великої забудови, великої кількості автомобілів та заасфальтованих територій, малого відсотку зелених зон.

«Цей ефект острову тепла додатково нам дає 10 і більше градусів. І якщо ми говоримо про температуру +46, яка спостерігалася у Франції, то це в тіні і на метеомайданчику, де зелена зона. А в місті до цього показника треба додати 10, а то і 15 градусів. І це температура на висоті 2 метрів. Чим ближче до землі, тим вище температура. І тепер уявіть, як будуть себе почувати діти і тварини за таких умов», - зазначає Віра Балабух.

Також метеоролог розповіла, що в Україні був вже досвід позитивного впливу на клімат: «В 60-70-х роках Україна потерпала від пилових бурь. Явище було катастрофічне, коли протягом декількох годин весь родючий шар ґрунту зносився з величезних територій. Втрачався не тільки врожай, а і можливість вирощувати його на цій території. Що було зроблено: оточили поля лісосмугами таким чином, була суттєво зменшена швидкість вітрів, зросла вологість ґрунту. Та, нажаль, зараз ці лісосмуги знищуються і ми стоїмо на порозі, коли в Україну знову повернуться пилові бурі».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення