Вбив людину і втік: "слуга народу" потрапила в скандал з "темного" минулого помічника

 Обозреватель

У президентській партії "Слуга народу" з'ясувалося, що офіційно оформлений помічник нардепа Анни Бондар раніше був засуджений за вбивство і йому присудили до 14 років позбавлення волі.

Анна Бондар пройшла в Раду після перемоги на 220-му мажоритарному окрузі в Києві. Архітектор і чиновниця рвалася до влади від партії "Слуга народу". Як й інші "слуги" - позиціонуючи себе "новим обличчям, націленим на глобальні зміни". Проте все виявилося не так добре. Навколо неї виник скандал, пов'язаний з її найближчим помічником.

Всього у депутата Бондар два помічники-консультанти, які працюють на постійній основі і з якими укладено трудовий договір, тобто отримують зарплату. Зазвичай це найбільш довірені особи.

За даними анонімного джерела, один з помічників депутата був судимий за вбивство. Мова йде про Віталія Запорожця, який дійсно офіційно числиться помічником нардепа Бондар, а в 2011 році він застрелив людину.

Трагедія сталася в селі Семиполки Броварського району Київської області. Там 35-річний Запорожець розстріляв із мисливської рушниці в начальника Калитянського селищного відділку міліції Миколу Симоненка.

Як відзначали очевидці, подія розгорталася на літньому майданчику місцевого бару. Віталій випивав з друзями, а потім сталася сварка з міліціонером. Віталій пішов додому, взяв там рушницю, повернувся і вистрілив в упор у правоохоронця. Після цього зник з місця злочину і ховався, поки його не затримали.

В одному з постанов Броварського міжрайонного суду йдеться, що обвинувачений в той час працював охоронцем в дежконцерні "Укрспецекспорт". На момент скоєння злочину (вбивства співробітника міліції) Запорожець не був судимий, однак двічі притягувався до кримінальної відповідальності.

Один з очевидців тих подій говорить, що Віталія взяла під крило одна з націоналістичних політсил і це "обнадіяло" обвинуваченого.

За словами співрозмовника, з Запорожця стали "робити" борця з режимом. Підключилися активісти з числа "свободівців", підтягнули місцевих жителів і заявили про "ментовське свавілля".

"Перевищень і порушень з боку міліції в той час було чимало - це не секрет. Однак у випадку з Запорожцем була чиста уголовка. Село, мужик "під мухою", сварка, пішов за рушницею. Застрелив людину, а потім втік - більш того, сховався! Сміливий, говорите? Який там борець з режимом! Я не стою грудьми за застреленого "мента", але вбивство є вбивство. Порушив закон - відповідай. Тим більше, що і сам Запорожець зізнався, що стріляв. Але підключилися "свободівці", почали накачувати місцевих і понеслося", - розповів співрозмовник видання.

Однак незважаючи на те, що піднявся шум, суд виніс жорсткий вирок. У червні 2012 року Запорожцю дали 14 років позбавлення волі за статтею "Умисне вбивство" (максимальний - 15). А у вересні 2013 року Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив цей вирок у силі.

Тієї ж осені почався Євромайдан, а вже в лютому 2014-го Віталій Запорожець опинився на волі. Справа в тому, що на хвилі Революції Гідності засудженого за умисне вбивство якимось чином включили в списки... політв'язнів, яких було "наказано" негайно звільнити.

"Доручити Міністерству внутрішніх справ України та Генеральній прокуратурі України, в зв'язку з відсутністю в діях осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, складу злочину (правопорушення), невідкладно забезпечити припинення кримінальних та адміністративних справ щодо цих осіб", - сказано в постанові, підписаній Олександром Турчиновим.

Таким чином засуджений за умисне вбивство вже через два дні, 26 лютого, опинився на волі. А на наступний день були прийняті зміни до Закону "Про застосування амністії в Україні" щодо повної реабілітації політв'язнів. Першим у списку був якраз Запорожець.

Так вбивця був реабілітований як політв'язні. І ось зараз Запорожець сплив помічником народного депутата від політсили, яка здобула нищівну перемогу на виборах і яку зараз стрясають скандали.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення