Вбивцею чеченця у Берліні може бути колишній російський поліцейський -ЗМІ

 ТСН

Російські ЗМІ запевняють, що їхні американські колеги помилилися.

Німецька прокуратура підтвердила, що підозрюваний у вбивстві чеченця в Берліні - росіянин

Вбивцею чеченця Зелімхана Хангошвілі у Берліні може бути колишній російській поліцейський Володимир Степанов, який 2005 року був засуджений до 24 років колонії за замовне вбивство.

Про це пише The New York Times.

За кілька днів після вбивства Хангошвілі німецькі правоохоронці отримали анонімного електронного листа. Він був написаний поганою англійською мовою і надіслано через зашифровану службу ProtonMail.

Відправник листа заявляв, що підозрюваний був найманим вбивцею, який відбував покарання у колонії ІК-11 у місті Бор – у цій установі сидять колишні правоохоронці та розвідники, засуджені за тяжкі злочини. Анонім стверджував, що справжнє ім'я підозрюваного Володимир Олексійович Степанов і російська влада начебто звільнила його для скоєння вбивства у Берліні.

Представник принаймні одного розвідувального агентства сказав журналістам, що ця інформація заслуговує на довіру.

The New York Times з'ясувало, що 2005 року у Москві дійсно судили майора петербурзького відділу поліції Володимира Олексійовича Степанова. Він отримав 24 роки в'язниці за участь у замовному вбивстві підприємиці Єлени Нешерет.

Німецькі слідчі, опитані The Times, сказали, що вони не можуть бути впевнені, що чоловік, якого вони тримають під вартою, дійсно є тим самим петербурзьким поліцейським. Підозрюваний не спілкується зі слідчими, а Росія не відповідає на інформаційні запити щодо затриманого.

Журналісти перевірили мільйони зображень на численних базах фотографій та знайшли дві потенційні фотографії Степанова з його судового розгляду у Москві: одну з обличчям, частково затемненого брусками сталевої клітки в залі суду, а іншу в профілі.

The Times надало копію фотографій європейському поліцейському, який спеціалізується на розпізнаванні обличчя, попросивши порівняти ці фотографії з останніми фотографіями підозрюваного в Берліні. Офіцер сказав, що на 90 відсотків впевнений, що це той самий чоловік.

Втім, російські ЗМІ запевняють, що їхні американські колеги помилилися. Петербурзьке видання Фонтанка.ру переконує, що Степанов досі сидить у колонії. А головний редактор The Insider Роман Доброхотов написав у Twitter, що вбивця чеченця – не Степанов. Він анонсував вихід розслідування, яке його видання робить разом з Bellingcat, німецьким журналом Spiegel і центром "Досьє".

Нагадаємо, у центрі німецького Берліну посеред білого дня

У Берліні застрелили чеченця - затримано підозрюваного-росіянина. ЗМІ пишуть про політичне замовлення

23 серпня був убитий 40-річний етнічний чеченець Зелімхан Хангошвілі. Поліція заарештувала підозрюваного у його вбивстві – він виявився росіянином. Хангошвілі воював у другій чеченській війні проти російських військ на Північному Кавказі в 2001-2005 роках. Пізніше німецьке видання Der Spiegel повідомило, що

Росіян, якого підозрюють у вбивстві чеченця у Берліні, пов'язаний із російськими спецслужбам - Der Spigel

підозрюваного росіянина пов'язують із російськими спецслужбами

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення