Вчені довели істинність вислову «від страху кров холоне в жилах»​

 Lenta.ru

Вираз «від страху кров холоне в жилах» виявилося не простою метафорою: після перегляду фільму жахів в крові у людини зростає концентрація білків, форсирующих згортання крові. Така реакція має сенс з точки зору виживання: в ситуації сильного страху (за яким цілком може послідувати кровопролиття) організм заздалегідь готується знизити крововтраття. Про це повідомляється в журналі The BMJ.

Голландські вчені провели експеримент за участю 24 здорових добровольців віком до 30 років, набраних серед студентів, випускників та працівників Лейденського університету.

Їм показали (з інтервалом у тиждень, але в один і той же час доби) два фільми: ужастик і спокійне документальне кіно. Обидва фільму тривали близько півтора годин. 14 добровольців спочатку дивилися фільм жахів, 10 почали з освітньої картини. Перед і після кожного перегляду в учасників експерименту брали аналіз крові — на предмет маркерів згортання. Крім того, добровольці оцінювали ступінь випробуваного від фільмів жаху за десятибальною шкалою.

Як і очікували вчені, хоррор отримав значно більше очок. Однак важливіше те, що рівень антигемофільного глобуліну (фактор згортання крові VIII) при перегляді фільму жахів виріс у 57 відсотків добровольців (при перегляді документального кіно — лише 14 відсотків).

Зміст фактора згортання крові VIII впав у 86 відсотків людей після перегляду документального кіно і лише у 43 відсотків після фільму жахів.

Таким чином, від гострого страху кров дійсно починає «холоніти, чи застивати в жилах».

Тим не менше цей процес не доходить до утворення тромбів (патологічних згустків крові) і не впливає на концентрацію інших білків, що відповідають за згортання крові.

Хоча даний експеримент був проведений без серйозної наукової мети (і розповіли про нього на сторінках спеціального «різдвяного» номеру журналу, присвяченого легковажним дослідженям), вчені припускають, що більш інтенсивне згортання крові в стані жаху готує організм людини до майбутніх поранень і намагається запобігти великої втрати крові.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення