Вчені довели, що гриби можуть викликати зливи

 Дождь

Група вчених з Університету Майамі в Огайо з'ясувала, що базидіоспори грибів, які визначаються активним способом, можуть формувати у вологій атмосфері навколо себе краплі вологи, пише у вівторок, 10 листопада, N+1, посилаючись на опубліковану в журналі PLoS ONE роботу.

Дослідники вважають, що гігантські обсяги спор в атмосфері створюють аерозоль, також накопичують величезні кількості вологи і, таким чином, провокують зливові дощі. Ті спори, які відділяються, іменуються баллістоспорамі.

Біля основи спори утворюється глікопротеїнові пробка, вона поступово набухає від вологи, яка міститься в повітрі. Після цього її вміст виділяється через особливий отвір (плакучу точку) і на поверхні спори утворюється так звана крапля Буллера.

При цьому поверхня спори також покривається конденсуємою з повітря вологою У той час, коли крапля Буллера розростається, то вона в певний момент різко зливається з поверхневою водяною плівкою на спорі. Центр мас зміщується і відбувається відстріл спори у повітря.

Вчені вивчили спори семи видів грибів, включаючи кілька видів з роду сироїжок. У вологому газоподібному середовищі нові крапельки, в деяких випадках кілька спор об'єднували свої крапельки в одну велику краплю, яка значно перевершує їх за розміром.

Один гриб з відділу базидиомицетов може продуцировати до 30000 базидиоспор в секунду. У тропічних зонах, наприклад у басейні Амазонки, спори грибів і деяких рослин можуть формувати дощові хмари і наступні опади.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення