Вчені: хіміотерапія може змусити пухлини еволюціонувати

 Lenta.ru

Російські біологи з Томського університету виявили, що хіміотерапія часто призводить до того, що клітини ракової пухлини починають мутувати, а не гинуть, що може призвести до розвитку нової форми раку, стійкої до подібних ліків, йдеться в статті, опублікованій в Сибірському онкологічному журналі.

"Ми з'ясували, що хіміотерапія може породжувати мутації, які раніше не зустрічалися серед хворих на рак грудей, завдяки появі додаткових копій генів на кінцевих ділянках хромосом. Ми повинні зрозуміти, чому це відбувається, і знайти методи прогнозу того, як буде розвиватися пухлина. Немає сумнівів у тому, що хіміотерапія повинна бути строго індивідуальною, з урахуванням особливостей раку і пацієнта", — заявила Марина Ібрагімова з Томського університету. Ібрагімова і ряд інших генетиків і карцинологов під керівництвом Миколи Литвякова з ТГУ намагалися зрозуміти, чому навіть самі нові і дієві форми хіміотерапії приблизно четвертій частині випадків виявляються безсилими перед раком грудей.

Вони спробували знайти відповідь на це питання, спостерігаючи за здоров'ям семи десятків жінок, що проходили сесії так званої неоад'ювантної хіміотерапії перед видаленням пухлин з їх грудей.

Як відзначають дослідники, їх цікавило те, які зміни відбуваються в ракових клітинах під час їх контакту з молекулами ліків, так як вони досить довгий час підозрювали, що клітини пухлини змінюються під час "війни" з хіміотерапією.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення