Вчені навчилися виявляти геїв по ДНК

 РИА Новости

Американські вчені знайшли чергове підтвердження того, що можливою причиною існування ґеїв і лесбіянок в людському суспільстві можуть бути помилки в так званій клітинної пам'яті, і навчилися "обчислювати" їх по мітках подібним в білкової "обгортці" ДНК, інформує РИА Новости.

"Три роки тому я висловив революційне припущення - показав, що схильність до гомосексуалізму може бути обумовлена тим, що так звана "клітинна пам'ять" була неправильно видалена при злитті яйцеклітини і сперматозоїда, і зародок успадкував білкові мітки від батька протилежної статі", - розповідає російсько-американський математик Сергій Гаврилецький.

Подібний механізм дозволяє пояснити еволюційну загадку - чому в людській популяції і серед деяких тварин існує невелика, але досить стабільна група гомосексуалістів. Якби її існування було обумовлено виключно генетичними причинами, то вона і пов'язані з нею гени зникли б дуже швидко, так як її представники не залишають потомства.Ця ідея, яка викликала безліч критики з боку ряду зарубіжних генетиків, знайшла своє підтвердження в експериментах, які проводила група вчених під керівництвом Еріка Вілена (Ерік Vilain) з університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі (США) за сприяння чотирьох десятків пар близнюків-чоловіків, один з яких був геєм, а інший - гетеросексуалом.

Про результати цього дослідження вчені розповіли на конференції Американського товариства генетики людини в Балтіморі.Помилки в клітинній пам'яті можуть бути причиною гомосексуалізму вважають багато вчених. Керуючись такими ідеями Гаврилець, Вілен і його колеги зіставили структуру білкової "обгортки" ДНК у близнюків-геїв і гетеросексуалів, в загальній складності проаналізувавши близько 140000 епігенетичних міток. Досить швидко вченим вдалося виділити п'ять особливих сегментів ДНК, характер упаковки яких дуже сильно впливає на статеву орієнтацію людини. За словами вчених, їм вдалося створити комп'ютерний алгоритм, який дозволяє вгадати орієнтацію людини за структурою цих частин білкової "обгортки" ДНК.

Точність такого "гей-радара" досить висока - близько 70%. Найближчим часом Вілен і й його колеги планують розширити масштаби дослідження для підвищення точності його роботи. Як підкреслюють вчені, їх відкриття не є свідченням того, що гомосексуалізм є хворобою, яку можна вилікувати. За словами біологів, всі зміни відбуваються ще в утробі матері, і їх, по суті, неможливо звернути.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення