Вчені пояснили потяг жінок до "поганих" хлопців

 Lenta.ru

Вчені пояснили, чому дівчат залучають погані хлопці, а представників сильної статі - більш відкриті й емоційні жінки. Результати своїх досліджень автори опублікували в журналі Evolution & поведінку людини, а коротко про них повідомляє видання Scientific American.

Фахівці вивчили близько тисячі гетеросексуальних чоловіків і жінок з різними типами особистості і виразністю неврозів. Випробовувані перебували під контролем лікарів загальної практики, роботу яких координував Фернандо Гутьєррес з Барселони. Дослідників цікавили сімейні, соціально-демографічні та фінансові характеристики спостережуваних.

Згідно з отриманими даними, чоловіки з обсесивно-компульсивним типом особистості, на відміну від таких же представниць слабкої статі, виявилися більш привабливими для жінок і своїх друзів. Експерти пов'язали це з більш високими заробітками таких чоловіків (в середньому в два рази більше, ніж у решти), їх прагнення до порядку, а також їх сприйняттям оточуючими як надійних і серйозних людей.

У любовних іграх досягли успіху невротичні та імпульсивні чоловіки і жінки. Останні, незважаючи на загальну тривожність і невпевненість у собі, мали на 34 відсотки більше довгострокових відносин і на 73 відсотка більше дітей, ніж інші.

«Я люблю її, тому що вона справжня жінка», - так один з респондентів Гутьєрреса відповів на питання про причини почуттів до своєї невротичної дружині. Експерт зазначив, що така реакція чоловіків пов'язана з їх сприйняттям підвищеної емоційності як ознаки жіночності.

Крім того, на думку Гутьєрреса, імпульсивні особистості мали більше знайомих і короткочасних партнерів по причині властивого їм авантюризму.

«Незважаючи на те що вони егоїстичні і порушують правила, вони хоробрі, відчайдушні і незалежні», - сказав учений.

Те, що у імпульсивних особистостей спостерігається більше дітей і друзів, на думку вчених, свідчить про їх еволюційних перевагах. Ймовірно, вони більш сміливі і рішучі в своїх діях.

На думку Гутьєрреса, чоловіки з вираженими невротичними рисами більш схильні починати відносини з жінками з такою ж мірою неврозу. Це може мати небажані наслідки для майбутніх поколінь. Ситуацію рятує те, що імпульсивним особистостям властиво інтенсивне спілкування, у зв'язку з чим підвищується ймовірність їх взаємодії з представниками інших типів особистості.

Деякі експерти, зокрема Альфонсо Троїсени з Риму, не згодні з роботою Гутьєрреса, вважаючи, що театральні особистості перебільшили число своїх друзів і знайомих, оскільки схильні до нечесності. Також експерти не згодні з вибіркою, яка включала в себе респондентів, що проходили спостереження в одній клініці, і заявили про обережність інтерпретації результатів дослідження, які не враховують генетичні чинники

Сучасна західна (пост фрейдовская) психоаналітична теорія дозволяє класифікувати тип особистості в залежності від його механізмів захисту. Останні являють собою психологічні способи догляду людини від зустрічаються труднощів. Ці механізми обумовлені вродженими особливостями, стресами з раннього дитинства і впливом батьків.

Вчені налічують близько десяти типів особистості, зокрема, психопатичні, нарциссические, шизоїдні і параноїдальні. Прихильники психоаналітичної теорії вважають, що будь-яка людина може бути віднесений до одного з таких типів або їх сукупності (в останньому випадку він вважається диссоциативной особистістю).

Виразність того чи іншого типу особистості пов'язана зі ступенем неврозу. При низькому її значенні можлива психотерапевтична корекція людини, пов'язана з його рятуванням від стандартних механізмів захисту, при високому (аж до психозу) можливо медикаментозне втручання.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення