Вчені представили революційні методи лікування очей

 Lenta.ru

Вчені виростили зі стовбурових клітин людини диски з декількох типів тканин ока — і з їх допомогою відновили зір хворим кроликам. На думку дослідників, індуковані полипотентні стовбурові клітини (ИПСК) в майбутньому зможуть використовуватися для заміни пошкодженої рогівки і кришталика ока людини. Новий метод представлений в журналі Nature.

Коротко про дослідження розповіло видання Nature News. Офтальмолог Кохдзи Нішіда (Kohji Nishida) з Осакського університету вирощував диски в окремих судинах, щоб мати можливість виділяти і очищати різні типи тканин рогівки, сітківки та кришталика.

Потім тонкий шар епітелію рогівки успішно пересадили кроликам. Вчені відзначають, що отримання аналогічних тканин з клітин самого людини вирішить проблему відторгнення імплантатів імунною системою.

Однак впровадження цієї технології в медицину вимагатиме багатьох сотень тисяч доларів і кількох років випробувань.

У тому ж номері Nature опубліковано ще одне дослідження на подібну тему: медики навчилися активувати стовбурові клітини організму хворих катарактою новонароджених і повертати їм здоровий кришталик.

Нова техніка не вимагає дорогих випробувань — вчені вдосконалили хід стандартної хірургічної операції.

Офтальмологи з США і Китаю виконали 1,5-міліметрове отвір у капсулі кришталика, але не вставили туди штучний кришталик, а дозволили стовбуровим клітинам епітелію виростити новий.

На відміну від звичайних операцій по видаленню катаракти коефіцієнт виникнення ускладнень знизилася з 92 до 17 відсотків. Крім того, новий кришталик з часом не мутніє (на відміну від штучних кришталиків)

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення