Вчені розкрили секрет перемоги людей над неандертальцями

 Lenta.ru

Високий рівень розвитку культури дозволив сучасним людям винищити куди більш численних неандертальців. До такого висновку прийшли американські вчені, автори статті в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Біолог Маркус Фельдман (Marcus Feldman) зі Стенфорда і його колеги перевірили гіпотезу про перевагу Homo sapiens, побудувавши модель міжвидової конкуренції, яка враховувала б відмінності у рівні культурного розвитку.

З'ясувалося, що при наявності культурної переваги навіть невелика популяція людей сучасного типу здатна повністю витіснити безліч неандертальців. Також автори згадують про роль позитивного зворотного зв'язку: прогрес у сфері культури посилює конкурентні переваги Homo sapiens, а реалізація цих переваг ще більше прискорює прогрес.

Раніше вчені пояснювали швидке вимирання неандертальців Євразії і їх «програш» у боротьбі з новою хвилею переселенців з Близького Сходу допомогою собак (одомашнені вовки краще могли наздоганяти здобич і відлякувати хижаків), а також різкими кліматичними змінами.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення