Вчені розповіли про зв'язок між появою раку та смартфонами

Онкологія забирає чимало життів українців і причини виникнення хвороби досі не зрозумілі. Вчені всіх країн світу проводять різні дослідження на тему раку, відчайдушно намагаючись знайти причини цієї страшної хвороби.

Так, вчені Єльської школи громадської охорони здоров'я прийшли до висновку, що смартфони дійсно можуть викликати рак, але тільки у людей, які мають генетичні варіації в певних генах.

Для дослідження вони обстежили понад 900 пацієнтів і вивчили 176 генів. Дослідники виявили 10 варіацій SPN, які збільшують ризик появи раку щитоподібної залози серед користувачів телефонів. Ризик розвитку онкологічних захворювань у людей, у яких було виявлено SPN в чотирьох генах, в два рази вище, ніж у тих, хто не має поліморфізмів в генах.

"Наше дослідження підтвердило те, що генетична сприйнятливість впливає на зв'язок між використанням мобільного телефону і раком щитоподібної залози", - розповів автор дослідження, доктор медичних наук, професор кафедри наук про навколишнє середовище в Єльській школі громадської охорони здоров'я Явей Чжан.

Також під час роботи були вивчені дані пацієнтів з 2001 по 2011 рік. Цей період був обраний не випадково, так як мобільні телефони були тоді не у всіх. Крім того, вчені виявили ще один нюанс - ранні мобільні телефони надавали більш негативний вплив на здоров'я, ніж сучасні смартфони.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення