Вчені розробили «розумний» бинт, який доставляє ліки в організм

 Газета.Ru

Вчені з Массачусетського технологічного інституту розробили гелевидний матеріал, в який можна помістити електронні пристрої, які постачають ліки в організм. Дослідження було опубліковане в журналі Advanced Materials.

Матеріал, з якого зроблений бинт, був отриманий при змішуванні води з невеликою кількістю біополімерів. У ході експериментів учені закріпили на поверхні «бинта» сенсорні пристрої, що реагують на зміни температури шкіри. Всередині пристроїв розміщувалися спеціальні контейнери з ліками. Сенсори аналізували температуру тіла у відповідність з її змінами вводили ліки в кров.

Матеріал, з якого зроблений бинт, розтягувався при русі тіла, при цьому закріплені датчики не деформувалися і продовжували працювати.

«Якщо для моніторингу стану здоров'я і доставки ліків ви хочете використовувати електронні пристрої, вони повинні бути дуже м'якими і добре розтягуватися. Перебуваючи в безпосередньому контакті з людським організмом, вони повинні бути схожі на нього», — відзначають автори дослідження. Надалі вчені планують використовувати отриманий матеріал для створення біосумісного сенсора глюкози.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення