Вчені: шум сприяє навчанню маленьких дітей

Згідно дослідженню, проведеному вченими з американського Університету Вісконсін-Медісон, шум, що виходить від телевізорів, радіо та інших джерел, який зазвичай відволікає від процесу навчання, навпаки, сприяє кращому засвоєнню нової лексики маленькими дітьми. Результати дослідження були опубліковані в журналі Child Development.

Для трьох експериментів, які доводять позитивний вплив шуму на процес навчання малюків, були обрані 106 дітей у віці від 22 до 30 місяців. Спочатку малюки слухали пропозиції, в яких виголошувалися два нових слова. Потім вони повинні були діставати предмет з його назвою, а в кінці перевірялася здатність малюків відтворювати вивчені недавно слова через деякий час. У першому експерименті брали участь 40 малюків у віці від 22 до 24 місяців. Слова, які повинні були вивчити малюки, вимовлялися спочатку голосно, а потім тихо. Малюки, яким озвучували слова тихіше, засвоїли їх краще. У другому експерименті брали участь малюки більш старшого віку, які також під тихий шум засвоювали слова краще.

Нарешті, у третьому експерименті брали участь найстарші діти — від 28 до 30 місяців. Спочатку їм пропонувалося послухати два нових слова в тихій обстановці. Потім виголошувалися ще два нових слова більш голосно, як у другому експерименті. Зміна звуків і шуму допомогла дитині вивчити слова. У результаті, як стверджують вчені, коли рівень шуму трохи збільшується, то це може привернути увагу малюків до нових слів і допоможе легше їх вивчити.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення