Стало можливим утримувати предмети у повітрі, не торкаючись – La Voz de Galicia

 Inopressa

"Притягуючий промінь", придуманий фантастами, вдалося втілити в реальність, стверджує La Voz de Galicia в статті, підготовленій інформагентством EFE.

"Група вчених, якою керує іспанець Асьер Марсо, створила акустичні голограми, за допомогою яких предмет можна утримувати в повітрі або пересувати, нічим до нього не торкаючись", - пише видання, посилаючись на публікацію в Nature Communications.

Марсо підкреслив, що це доводить застосовність принципу голографії до звуку. Використовуючи 64 мікродінаміка, вчені генерували високоінтенсивні звукові хвилі точкової спрямованості, йдеться в статті.

Щоб частинка піднялася в повітря і зависла, на неї повинні з усіх боків діяти сили, що сходяться в одній точці. Єдиний спосіб - оточити її тривимірним звуковим полем. Це і є "акустична голограма".

Її не видно і не чутно, оскільки використовується ультразвук, помітно тільки її вплив на частинки. "Ми маніпулюємо об'єктами, підвішеними в повітрі, і здається, ніби ми кидаємо виклик гравітації", - зазначив Срірам Субраманіан (Сассекському університет).

Спектр можливого застосування широкий: наприклад, конвеєрна збірка тендітних механізмів. Марсо має намір розробити зменшені пристрої для створення акустичних голограм, щоб переміщати щось в тілі людини (згустки крові, пухлини, камені в нирках, капсули з ліками, мікрохірургічні інструменти).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення