Вчені створили "суперречовину", яка захищає від смертельних доз радіації

 Апостроф

У Південній Кореї вчені створили нанокристал, який може протистояти небезпечним дозам радіації. Про це йдеться в дослідженні, результати якого опубліковано в журналі Advanced Materials.

Так, вчені з Центру досліджень наночасток Інституту фундаментальних наук (IBS) і Сеульського національного університету завершили свою революційну розробку і вже представили отриману речовину.

За їх словами, розробка може істотно сприяти в лікуванні ракових пухлин - при бомбардуванні новоутворення радіопроменями за допомогою цих кристалів можна буде захистити здорові частини тіла пацієнта.

У своєму дослідженні корейські вчені звернули увагу на наночастинки з антиоксидантними властивостями, здатні видаляти вільні радикали кисню. Для збільшення інтенсивності вироблення таких частинок вчені виростили нанокристали, з'єднавши Mn3O4 і CeO2 особливим чином. Це з'єднання виявилося в рази потужнішим за окремо взяті елементи.

Попереднє тестування кристалів показало їх високу ефективність, досліди на гризунах показали, що їхня здатність до виживання при опроміненні завдяки захисту кристалів зросла на 67%.

"Попередньо оброблені нанокристалами органели виділяли більше генів, пов'язаних з проліферацією (розростанням тканини шляхом ділення клітин) і підтриманням стовбурових клітин, і менше генів клітинної смерті в порівнянні з групою без попередньої обробки", - пише учасник групи розробників Санг-у Лі.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення