Вчені виявили нового «кандидата» на роль Землі

 Дождь

Австралійські вчені знайшли найближчу до Землі екзопланету. Про нового претендента на роль «другої Землі» у четвер, 17 грудня, пише видання N+1 з посиланням на Science Alert.

Планета з масою в чотири рази більше маси Землі обертається навколо червоного карлика Wolf 1061. Називається вона Wolf 1061c. Знаходиться ця екзопланета на відстані 14 світлових років від Землі.

За словами астрофізика з університету Нового Південного Уельсу (UNSW) Дункана Райта, навколо зірки обертаються три планети, але тільки вона одна знаходиться в «зоні Златовласки» — зоні, умови якої задовольняють умовам, необхідним для наявності рідкої води.

Wolf 1061с — тверда планета. Її маса становить 4,3 земних мас, а відстань, на якій вона обертається навколо свого червоного карлика, — всього 10% земної орбіти. Але незважаючи на те, що Wolf 1061 набагато холодніше Сонця (її температура становить 3300 До, сонячна — 5800 К), температура на планеті задовольняє умовам, необхідним для життя.

«Рік» на Wolf 1061с триває всього 18 земних діб. А також екзопланета, швидше за все, захоплена приливної силою своєї зірки — тобто здійснює тільки один оборот навколо своєї осі при завершенні витка навколо Wolf 1061. Це означає, що одна частина планети завжди звернена до зірки, а на іншій панує вічна ніч.

Вчені провели моделювання, результати якого показали, що сильні вітри між двома різними частинами планети призводять до циркуляції тепла.

У липні NASA анонсувало відкриття нової планети, дуже схожої на Землю — Kepler-452b. Вона також звертається в «зоні» зірки, схожої на Сонце. На жаль, планета знаходиться в 1400 світлових роках польоту від Землі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення