Вчені виявили тварину, яка вирощувала дітей на мотузці

 Lenta.ru

Давня морська істота своє потомство тягала за собою на мотузках, тому зростаючих особин вчені порівняли з повітряними зміями. Про унікальний для світу тварин спосіб вирощувати дитинчат повідомляється в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Скам'янілості Aquilonifer spinosus були витягнуті із землі в англійському графстві Херефордшир, після чого оксфордські палеонтологи побудували його тривимірну модель. Жила ця істота 430 мільйонів років тому, в довжину досягала всього одного сантиметра і відносилася до групи жвалоносних — далеким родичам членистоногих. Aquilonifer spinosus не залишила нащадків в сучасному світі.

До спини тварини на джгутиках кріпилося десять капсул. Спочатку вчені вважали їх паразитами, що належать до іншого виду, однак потім порахували кріплення до твердої та неїстівної оболонці не самою вдалою стратегією паразитизму.

Виявилося, що «капсули», найімовірніше, являли собою нащадків Aquilonifer spinosus на різних стадіях розвитку. У міру зростання вони все більше і більше нагадували дорослу особину.

«Сучасні ракоподібні користуються різноманітними стратегіями захисту своїх дітей від хижаків — їх закріплюють на кінцівках, ховають під панцир або садять в особливу сумку — але досвід Aquilonifer spinosus є унікальним. Зараз ніхто не носить своїх нащадків на мотузочках», — розповів співавтор статті Дерек Бріггс (Derek Briggs)

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення