Вчені визначили найсексуальніших динозаврів

 ABC

Британські палеонтологи зрозуміли, навіщо травоїдним динозаврам громіздкі роги і «коміри». Як виявилось, ці конструкції робили ящерів сексуальними, посилюючи їх привабливість для протилежної статі. Нові докази цієї гіпотези представлені в журналі Palaeontologia Electronica.

Вчені з лондонського університету Квін Мері дослідили 37 особин протоцератопса (Protoceratops andrewsi) різного віку. Цей рогатий травоїдний динозавр завбільшки з вівцю відноситься до того ж отряду, що і трицератопс.

Палеонтологи виявили, що кістяні «коміри» ящурів ставали більше і ширше по мірі дорослішання особин — таким чином, ці об'єкти були потрібні тільки статевозрілим тваринам.

«Палеонтологи давно підозрювали, що багато дивних анатомічних рисів динозаврів були пов'язані з сексуальною привабливістю і домінуванням над іншими особинами. Модель зростання "воротніков" протоцератопса — така ж, як риси демонстраційної сексуальної поведінки у сучасних тварин», — заявив провідний автор статті Девід Хоун (David Hone).

Однак деякі вчені засумнівалися у висновках своїх британських колег. Так, «коміри» можуть бути лише індикатором віку особини — наприклад, для визначення того, хто першим (за старшинством) підходить до їжі, зазначив Ендрю Фарк (Andrew Farke) з Палеонтологічного музею Реймонда М. Альфа (Каліфорнія).

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення