Вчені вперше успішно виростили сперматозоїди зі стовбурових клітин

 Lenta.ru

Китайські медики вперше отримали здорове потомство від штучних сперматозоїдів, які були вирощені зі стовбурових клітин піддослідних тварин. Дана технологія може вирішити проблему чоловіків, які страждають від безпліддя.

Дослідження на цю тему представлено в журналі Cell Stem Cell. Вчені з Нанкинского медичного університету працювали з лабораторними мишами. Зі стовбурових клітин ембріонів виростили сперматозоїди, якими потім запліднили яйцеклітини гризунів (за методом ЕКЗ). Від цих клітин народилися здорові діти, які потім давали потомство вже природним чином. Раніше виготовлення сперми в пробірці було вкрай складним процесом через те, що сперматозоїдам, як і яйцеклітинам, доводиться проходити особливий двоетапний процес поділу — мейоз, в ході якого кількість хромосом зменшується в два рази. Щоб примусити клітини до мейозу, китайські вчені відтворили природне середовище тестикул: «штучним» клітинам додали суспензію, витягнуту з яєчок мишей. Такий підхід дозволив перетворити гоноцити (первинні статеві клітини) в нерозвинені сперматозоїди (сперматиди), які вже можна вводити в незапліднені яйцеклітини під час процедури ЕКО.

На думку експертів, робота китайців являє собою найбільш переконливий аргумент на користь того, щоб використовувати ембріональні стовбурові клітини, отримані з шкіри чоловіків, для отримання сперматозоїдів. Така техніка дозволить багатьом стати батьками. Спроби розробити цей метод робилися не раз, але тільки китайці змогли представити наукової громадськості чітку послідовність верифицируемих кроків — від стовбурової клітини до здорової дитини.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення