Вчені вважають, що американці вимирають

 Lenta.ru

Нобелівський лауреат 2015 року з економіці Енгус Дітон (Ангус Deaton) представив нове дослідження - цього разу замість нерівності в країнах «третього світу» вчений забив тривогу про стан справ у США: смертність серед білих американців постійно зростає з 1999 по 2013 рік, що перекреслює всі досягнення в економіці та охороні здоров'я ХХ сторіччя.

Стаття на цю тему опублікована в журналі Праці Національної академії наук.

Дитон разом зі своєю колегою по Прінстону Ганною Кейс (Case) працював з даними міністерства охорони здоров'я, окремими свідченнями про смерть і узагальненими демографічними даними, а також з опитуваннями пацієнтів клінік і лікарень.

Після 1998 року рівень смертності серед білих американців cереднього віку різко зростає - виною цьому є алкоголь, наркотики, самогубство, цироз та інші захворювання печінки, вважають дослідники. Така тенденція намітилась тільки у США и тільки серед білих: у других розвинених країнах и серед американців африканського та іспанського походження смертність падає або зберігається на тому ж рівні.

Найбільше страждають малоосвічені білі. Серед громадян із середньою та незакінченою середньою освітою від алкоголю и наркотиків стали вмирати в чотири рази більше, число самогубств виросло на 81 відсоток, смертей, викликаних цирозом та іншими хворобами печінки, - на п'ятдесят відсотків. А от серед осіб з віщою освітою смертність залишилася на колишньому рівні.

Вчені задали питання, що викликало зростання смертності. Поки висувається одна гіпотеза: підвищена доступність знеболюючих в аптеках. Одночасно з цим в США розвивається «епідемія болю», на яку з одна тисяча дев'ятсот дев'яносто сьомого року скаржаться все більше пацієнтів. Наприклад, у 2011-2013 р кожен третій білий американець середнього віку звертався до лікарів зі скаргою на хронічній біль у суглобах, а кожен сьомий - на ішіас (невралгію сіднічного нерва). Сильний біль, поряд зі зловживанням алкоголем и наркотиками, є фактором ризику самогубства, нагадують дослідники.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення