Вчені з'ясували, чому COVID-19 вражає мозок

Американські вчені з’ясували, що спайковий білок коронавірусу SARS-CoV-2 може проникати в мозок, долаючи захисний гематоенцефалічний бар’єр. Саме це є причиною виникнення змін в головному мозку при COVID-19. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Neuroscience.

З’являється все більше доказів того, що люди з COVID-19 страждають від когнітивних порушень, таких як мозковий туман, втома, головний біль, судоми, а іноді й інсульти.

Дослідники з Медичної школи Університету штату Вашингтон разом з колегами з Геріатричного науково-освітнього та клінічного центру ветеранів Системи охорони здоров’я П’юджет-Саунд в Сіетлі експериментально виявили, що білок-шип коронавірусу, який ще називають спайковий білок або S1, може долати гематоенцефалічний бар’єр у мишей.

На думку авторів, це переконливо свідчить про те, що і сам вірус SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, може проникати в мозок.

Сильне запалення, викликане інфекцією COVID-19, вчені називають цитокіновим штормом. Імунна система, побачивши вірус і його білки, запускає занадто гостру зворотну реакцію, яка викликає мозковий туман, втому та інші когнітивні проблеми.

Ця реакція є подібна реакцію на вірус ВІЛ, адже білок S1 в SARS-CoV2 і білок gp 120 в ВІЛ-1 діють однаково.

Обидва білки діють як "руки" своїх вірусів, вони чіпляються за рецептори клітин і легко зв’язуються з ними.

Результати дослідів показали, що спайковий білок коронавірусу проникає через гематоенцефалічний бар’єр, і цим пояснюються неврологічні ускладнення при COVID-19.

Переважно проникнення відбувається через нюхові цибулини. Автори вважають, що це може бути однією з причин виникнення складнощів з диханням, які відчувають пацієнти з COVID-19.

При COVID-19 проблеми з диханням викликані інфекцією в легенях, але додаткова причина полягає в тому, що вірус проникає в дихальні центри мозку і викликає там порушення.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення