Вчені знайшли спосіб зцілювання параліча

 Lenta.ru

Вченим з Університету Нового Південного Уельсу в Австралії вдалося перетворити кісткові і жирові клітини дорослих людей в стовбурові клітини, які здатні до регенерації будь-яких тканин, включаючи зламаний хребет. Стаття вийшла в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

За словами авторів роботи, новий метод дозволяє отримати індуковані мультипотентні стовбурові (ІМС) клітини або, як їх ще називають, прогениторные клітини, які здатні перетворюватися на певний тип тканини. Підхід був успішно протестований на мишах, а перші випробування на людях почнуться 2017 році.

Щоб перепрограмувати жирові або кісткові клітини, вчені вимкнули їм «пам'ять». Відомо, що тип клітини визначається активністю певного набору генів в її геномі, яка, в свою чергу, залежить від епігенетичних факторів. Одним з таких факторів є метилювання — приєднання метильної групи до ДНК, що пригнічує активність генів.

Для того, щоб клітина «забула» свою функцію, необхідно прибрати вплив епігенетичних факторів на генетичний апарат. Для цього використовувалося з'єднання 5-азацитидин — речовина, яка здатна пригнічувати метилювання і повертати клітці її пластичність. Азацитидин застосували разом з тромбоцитарным чинником зростання, що викликає поділ клітин, що, в кінцевому підсумку, дозволило отримати ІМС-клітини.

Коли прогениторные клітини поміщали на пошкоджену ділянку, вони починали розмножуватися, сприяючи загоєнню тканини. Такий метод, стверджують вчені, володіє рядом переваг перед іншими способами. Наприклад, використання іншого типу стовбурових клітин ембріональних, пов'язане з ризиком розвитку ракових пухлин, що є клінічно неприйнятним.

За словами дослідників, нова терапія має величезний потенціал для лікування спини і шиї, а також травм спинного диска, суглобів і м'язів

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення