Вчені знайшли те, з чого створювали древні піраміди в Перу (фото)

 Апостроф

Перуанські дослідники, які проводять розкопки на території археологічної пам'ятки Сечин в провінції Касма, виявили п'ять конічних адобів - 4000-літніх будівельних блоків.

Знахідка була зроблена в стародавньому місті Сечин, розташованому на висоті 90 метрів над рівнем моря, в п'яти кілометрах від сучасного міста Касма, центру однойменної провінції.

Цей пам'ятник ще в 1937 році відкрив перуанський археолог Хуліо Тельйо. Особливістю міста є те, що його головні будівлі були споруджені з конічних адобів - величезних цеглин з глини-сирцю.

В ході розкопок археологи виявили відразу п'ять таких блоків, виготовлених близько 2000 року до нашої ери. Тобто їх вік становить приблизно 4000 років.

За словами Моніки Суарес Убіллус, керівника археологічного проекту Сечин, даний тип адобів є найбільш раннім, знайденим на монументальних об'єктах в прибережній зоні Перу.

Великим успіхом для вчених можна назвати відбитки рук, які залишили древні будівельники.

Справа в тому, що конічні адоби були виявлені при обстеженні пірамідальної структури, яка налічує 11 ступенів. Ймовірно, блоки передбачалося використовувати для її зведення. Можливо, вони виявилися просто зайвими.

"Ми відчуваємо велику гордість і хвилювання, - каже Моніка Суарес. - Ми знайшли дуже цінні свідчення, які дозволять нам переосмислити гіпотези про появу церемоніальною архітектури в доколумбовій Америці. Крім того, їх вивчення допоможе зрозуміти роль міста Сечіна в історії зародження і розвитку раннього суспільства".

До речі, виявлені конічні адоби будуть передані в регіональний музей Касма.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення