Вчені знайшли вагітного тиранозавра

 Lenta.ru

Вчені з Університету штату Північна Кароліна виявили останки вагітної самки тиранозавра, яка жила 60 мільйонів років тому. Дослідження опубліковане в журналі Scientific Reports.

Останки самки знайдені в штаті Монтана. Палеонтологи визначили, що вона готувалася відкладати яйця, завдяки наявності слідів медуллярной кістки, яка формується тільки у самок птахів і служить джерелом кальцію для формування шкаралупи. Вчені давно припускали, що хижі тероподові динозаври повинні були мати медуллярні кістки, оскільки вони відкладали яйця, і саме від цієї групи древніх тварин відбуваються сучасні птахи

Вчені вважають, що знахідка дозволить прояснити деякі подробиці еволюції відкладання яєць у птахів і встановити перший надійний критерій визначення статі у динозаврів, які збереглися до нас лише у вигляді скам'янілих останків. Тероподи — двоногі динозаври, більшість з яких є хижаками. Найбільшим з тероподів вважається спинозавр, який досягав у довжину 17 метрів. Останнім часом більшість учених стали відносити до тероподів і птахів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення